IN DE SPOTLIGHT: Benegas

IN DE SPOTLIGHT: Benegas

We spraken met Johan Haarbosch, teamleader Bulk Sales Nederland bij Benegas. Benegas is al meer dan 85 jaar een betrouwbare en toonaangevende propaangas leverancier in bulk en gasflessen voor onder andere campings, recreatie- en chaletparken. 

Kun je wat vertellen over Benegas?
“Door de lange historie is er veel kennis in het bedrijf. En we staan zeker niet stil. We ontwikkelen ons als bedrijf continu. Dit jaar zijn we samengegaan met Primagaz. Door de schaalgrootte en het samenvoegen van onze expertise, kunnen we de klant nog beter bedienen. Ook naar de toekomst toe, met de energietransitie in het vooruitzicht. We volgen de bewegingen in de markt op de voet en zijn ons bewust van de milieuvraagstukken. Wij bereiden ons daarop voor en bieden met de mogelijkheden van dit moment een goede transitiebrandstof. Propaangas is een relatief schone brandstof en bovendien leveren wij CO2 gecompenseerd gas.”

Zijn jullie alleen in de recreatiebranche actief of ook in andere branches?
“Wij zijn in vele branches actief van de agrarische sector tot industrie, maar we hebben ook veel particulieren klanten. Waar we niet met een bulk tank uit de voeten kunnen, hebben wij de mogelijkheid om flessen op vele manieren in te zetten zoals bijvoorbeeld voor dakdekkers of hoveniers.”

Er is veel vraag naar groene energie. Welke oplossingen bieden jullie hiervoor?
“Een eerste stap is, zoals gezegd, het aanbieden van CO2 gecompenseerd propaangas. Dit doen wij door middel van zogenoemde ‘carbon credits’. Alle CO2 uitstoot waarvoor wij verantwoordelijk zijn met de verkoop van propaangas, wordt gecompenseerd met carbon credits. Met deze credits investeren wij in mooie duurzame projecten via South Pole. Op dit moment is dat de enige mogelijkheid. We hebben zeer beperkt bio-propaan beschikbaar, maar het is helaas nog niet mogelijk om dit op grote schaal te leveren. De industrie en infrastructuur in Nederland is nog helemaal niet klaar om op grote schaal op andere alternatieve brandstoffen over te gaan. Die transitie zal heel geleidelijk gaan en daarin bewegen wij zoveel mogelijk mee. Gelukkig is propaan een relatief schone brandstof en daarom naar ons idee een prima brandstof gedurende de energietransitie.

In Nederland hebben we naast de energietransitie, die vooral gaat over CO2-uitstoot, ook nog de discussie over aardgas uit Groningen. Voor propaan zijn wij afhankelijk van olieraffinage én gaswinning. We hebben dus ook last van de schaarste en de stijgende prijzen. Die markten maken dezelfde beweging. We hopen dat de prijsstijging zich de komende maanden gaat stabiliseren en dalen naar een normaal niveau, maar we hebben daar helaas geen invloed op.”

plaatsing tank2

Hoe was de corona periode voor jullie?
“Wij leveren veel producten aan onder meer de recreatiebranche, industrie en horeca. In de industrie zag je natuurlijk dat er een terugval was, maar ook de horecasluiting had invloed op onze afzet, bijvoorbeeld van gasflessen voor de terrasheaters en voor foodtrucks. Bij de recreatieparken zag je een verschuiving van buitenlandse gasten naar Nederlanders die graag in eigen land op vakantie wilden. Dat hield het afnamepatroon van gas voor de chaletparken en campings dus wel op peil. Wij hebben gezien dat er een ander type recreant is gekomen in deze fase van corona. Zo zijn er enorm veel campers verkocht en gehuurd. De vraag naar gasflessen was dan ook erg hoog.”

Hoe ontzorgen jullie de klant?
“Wij onderscheiden ons als totaalleverancier. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving. Wij adviseren over infrastructuur, zoals een leidingnet en doorbelasting. Verder bieden wij telemetrie, een geavanceerd systeem, waarmee wij op afstand de tankstand kunnen uitlezen. Zo kunnen we, indien gewenst, automatisch bijvullen zodra we zien dat de inhoud van de tank laag is. Alle Benegas klanten hebben bovendien de beschikking over een online portaal MijnBenegas. Daarin staan alle relevante documenten omtrent zijn propaangasinstallatie, bestellingen, tankstand en facturen.”

Hoe presenteert Benegas zich op Recreatie Vakbeurs?
“Als allround aanbieder die meedenkt met de klant en zich bewust is van haar verantwoordelijkheid voor de toekomst. We laten de klant zien wat de mogelijke alternatieven en wat de huidige oplossingen zijn. We denken mee in hybride vormen, zoals een warmtepomp gecombineerd met propaangas.”

Waarom is jullie deelname aan Recreatie Vakbeurs zo belangrijk?
“Wat wij heel erg belangrijk vinden aan Recreatie Vakbeurs is dat we met veel klanten in contact kunnen komen en toegankelijk zijn. Zowel voor bestaande klanten als voor potentiële nieuw klanten. Wij willen laten zien wat we kunnen en hopen van klanten te horen wat hun wensen zijn. Onze specialisten zijn aanwezig om iedereen te voorzien van een advies op maat.”

Scroll naar top