Brancheorganisatie Gastvrij Nederland zet voor de verkiezingen in op artikel 22

Nu de verkiezingsstrijd losbarst na de zomervakantie, zet brancheorganisatie Gastvrij Nederland in op artikel 22 van de grondwet. Daarin staat dat de overheid voorwaarden schept voor vrijetijdsbesteding.

Gastvrij Nederland stelde er een manifest voor samen met als uitgangspunt artikel 22. Dit artikel werd voor het eerst prominent naar voren geschoven in de verkiezingsstrijd van de Provinciale Staten van 15 maart van dit jaar. Het manifest start met artikel 22 en reikt 9 wensen aan die de overheid kan faciliteren.

Artikel 22 van onze grondwet stelt dat de overheid ‘voorwaarden schept voor vrijetijdsbesteding.’ Terecht, want onderzoek van CELTH uit 20211 toont aan dat de gastvrijheidssector in brede zin een belangrijke bijdrage levert aan ons welzijn(1). Ontmoetingen, bezoek, zingeving, beweging en opdoen van kennis en innovatie leiden tot sociale cohesie. De sector is ook economisch van betekenis(2):

  • 1 op de 13 banen is gerelateerd aan toerisme en gastvrijheid.
  • Er zijn 813.000 mensen werkzaam in de gastvrijheidssector
  • In 2019 is een omzet gerealiseerd van 91,2 miljard euro.
  • Aandeel van 4,4% in ons Bruto Nationaal Product.

Hoewel deze cijfers een mooi beeld geven, staat de sector – nog herstellende van de coronapandemie – tegelijkertijd voor grote uitdagingen. Denk hierbij aan de inflatie, personeelstekorten en de geopolitieke situatie die wereldwijd voor onzekerheid binnen de reisbranche zorgt.

Klik op onderstaande button voor het gehele artikel van partner NRIT Media!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top