Kennisprogramma

KENNISPROGRAMMA 2023

De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs stond weer in het teken van kennis, nieuwe trends en inspiratie op doen! Voor het eerst met maar liefst twee kennistheaters, de Recreatie Studio én de Exposanten Studio. De Exposanten Studio is een kennistheater waar jij kunt luisteren naar de best practises van onze exposanten. Binnenkort volgen alle opnames en kun jij je inschrijven voor exclusieve content.

RECREATIE STUDIO

14 NOVEMBER 2023

Het dossier personeelstekort hangt als een molensteen om de nek van de sector. Jeffrey Belt (adjunct-directeur HISWA-RECRON) onderneemt veel acties om personeel voor de sector te behouden, de kwaliteit van het werk in de sector te verhogen en de vele verplichtingen tot opleiden goed te sturen. Geen makkelijke opdrachten. Hij gaat in gesprek met CELTH-deskundige in ‘human capital’ Simone Romijn. Over de gezamenlijke oplossing voor dat tekort. En is er wel of geen imagoprobleem? Waar moet je de problemen oppakken en wie weet, kan CELTH daar zomaar een sleutelrol in spelen.

De vergrijzing heeft een aanzienlijke invloed op de recreatiesector in veel landen over de hele wereld, waaronder Nederland. De impact van vergrijzing kan variëren afhankelijk van de regio en de specifieke marktomstandigheden. Het is daarom cruciaal voor recreatiebedrijven om zich bewust te zijn van de demografische veranderingen in hun gebied en zich aan te passen aan de veranderende behoeften en verwachtingen van oudere gasten. 

Door: RekreaVakkrant | Jos van der Sterren (BUas) 

Ondernemers in de recreatiebranche zijn hard aan het werk om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Electrificatie, slimme oplossingen om watergebruik en afvalstromen te verminderen, etc.

Veel succesvolle ondernemers gebruiken hierbij de principes van circulaire economie. Deze zijn ook steeds meer de leidraad voor beleid in Europa.

Maar hoe werkt die circulaire economie eigenlijk? En hoe kun je circulair werken als recreatieondernemer?

Door: Jos van der Sterren (BUas)

Dromen – durven – doen!

Van docent tot recreatie ondernemer
Van doceerder naar inspireerder
Vanuit passie naar buitengewoon

Het verhaal over hoe een buitengewoon idee uitgroeit tot een buitengewoon bedrijf!

Door: Bernadette & Bas Hopmans | Eigenaren Parc Buitengewoon

Op weg naar een toekomstbestendige recreatiesector

De consument verandert, wat betekent dat ondernemers zich moeten aanpassen, investeren en kansen moeten herkennen. Maar ook nieuwe werkelijkheden, zoals klimaatverandering, digitalisering en personeelstekorten vragen om aanpassingsvermogen van ondernemers in de recreatiesector. In deze keynote neem ik je mee in de kansen en uitdagingen die wij zien voor toekomstbestendige ondernemingen in de sector en wat dit inhoudt voor de financierbaarheid voor de sector.

Door: Jos Klerx, sectormanager horeca, recreatie en toerisme Rabobank

15 NOVEMBER 2023

Klaas van Erp en Jappe Eggink van Maas recreatie bedrijfsmakelaardij kennen de markt van campings, vakantieparken, wellnesslocaties en jachthavens helemaal. De markt is in beweging. De ondernemers willen en moeten verduurzamen. De energiekosten lopen op en de consument vraagt om innovatie in beleving. Met het duo bespreken we niet alleen die huidige trends maar ook wat er nog meer aankomt. Kom kijken! NRIT zendt dit interview natuurlijk uit maar je kunt het ook live bekijken tijdens de Recreatie Vakbeurs 2023 in Hardenberg bij de locatie ‘Recreatie Studio’ op 15 november om 11.00.

Het veranderende klimaat heeft over de hele wereld geleid tot een groeiend bewustzijn van de noodzaak om duurzamer te leven en te werken. Dit bewustzijn heeft een aanzienlijke invloed op de recreatiesector, waar steeds meer aandacht wordt besteed aan milieubewustzijn en duurzaamheid. Tijdens deze ronde tafel sessie wordt er besproken hoe het veranderende klimaat en de duurzaamheidstrend de recreatiesector beïnvloeden en hoe hier mee omgegaan kan worden. 

Door: RekreaVakkrant | Reinier van den Berg, Meteoroloog, weerpresentator, ondernemer & spreker

Dromen – durven – doen!

Van docent tot recreatie ondernemer
Van doceerder naar inspireerder
Vanuit passie naar buitengewoon

Het verhaal over hoe een buitengewoon idee uitgroeit tot een buitengewoon bedrijf!

Door: Bernadette & Bas Hopmans | Eigenaren Parc Buitengewoon

Ben jij benieuwd hoe je jouw Customer Journey kan verlengen voor jouw Nederlandse en Duitse gasten? Bezoek dan de keynote van MsNosy! In deze keynote zal MsNosy je laten zien hoe je de Customer Journey van je gasten kan verlengen door middel van handige trips en tricks en voorbeelden uit MsNosy: een interactieve app die van iedere autorit een beleving maakt, voor jong en oud. Wil je meer weten over MsNosy en hoe je de Customer Journey van je gasten kan verlengen? Bezoek de keynote op woensdag 15 november 2023 om 15.00 uur in de Recreatie Studio.

Door: Jolanda Berkhof & Wendy van de Lande | MsNosy

Praktische financiering voor recreatieondernemers: jouw groei, onze missie!
Ben jij een gedreven ondernemer in de recreatiebranche met groeiambities? Merk je dat traditionele banken niet in de pas lopen met jouw visie? Laat crowdfunding en crowdfinance een helpende hand zijn. Geldvoorelkaar.nl opent de deuren voor leisure ondernemers, zodat ze toegang krijgen tot ons netwerk van meer dan 25.000 investeerders. We hebben al meer dan 520 miljoen euro aan financiering gerealiseerd voor meer dan 2.200 ondernemers. Weten wat onze ‘crowd’ voor jouw bedrijf kan betekenen? Kom dan naar onze boeiende kennissessie in de Recreatie Studio op woensdag 15 november vanaf 16:00 uur. 

Door: Wim Burger, Business Development Manager | Geldvoorelkaar.nl 

Richard Otten in gesprek met Algemeen Directeur Iwan Groothuis van De Krim Texel.

16 NOVEMBER 2023

In een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologie en digitalisatie, staan bedrijven voor de uitdaging om de gastbeleving te behouden terwijl ze zich aanpassen aan een snel veranderend landschap. De toekomst van klantgerichtheid draait om het vinden van de juiste balans tussen menselijke interactie en geavanceerde technologie.

Door: RekreaVakkrant | Richard Otten van Recreatheek.nl | Sjoerd Botter van Camping Comfort

In deze keynote legt Marcel Pleister van a&o hostels uit hoe je duurzaamheid onderdeel maakt van je bedrijfsvoering. De Europese hostelketen heeft de ambitie in 2025 CO2 netto nul te worden. Welke maatregelen nemen zij en welke groene ambities kan je ook in jouw bedrijf doorvoeren?

Door: Marcel Pleister | a&o hostels

Alessandro van de Loo is mede-eigenaar van het familiebedrijf Vacanze col Cuore, dat 9 glamping resorts en boutiques in Nederland en Italië exploiteert. Geboren en getogen aan het Gardameer, is Alessandro zijn hele leven betrokken geweest bij het familiebedrijf. Elf jaar geleden verhuisde hij naar Nederland, waar hij verschillende commerciële en marketingfuncties bekleedde bij Vacanceselect. 

Sinds 2020 is Alessandro actief betrokken bij Vacanze col Cuore, waar hij zich, naast de eindverantwoordelijkheid op Papillon Country Resort, richt op marketing en verkoop in de Noord-Europese markten vanuit de Glamping Boutique in Amsterdam.

Tijdens deze keynote vertelt Alessandro jou alles over hun Italiaanse perspectief op Nederland, hoe ze een traditionele camping omgebouwd hebben tot een glamping resort en hoe zij ernaar streven om van gasten een community te maken!

Door: Alessandro van de Loo, mede-eigenaar Vacanze col Cuor

Ongewenst groen bestrijden met nieuwe groene kwaliteiten? Kansen voor volledig chemievrij terreinbeheer en meer beleving. Presentatie van een nieuwe handreiking die u meeneemt in de omslag naar een volledig niet-chemisch beheer van recreatieterreinen. Deze handreiking biedt informatie, voorbeelden en inspiratie voor beheerders en eigenaren van recreatieterreinen die stappen willen zetten bij het verduurzamen van het terreinbeheer. Duurzaam terreinbeheer zorgt voor een gezondere leef- en werkomgeving op recreatieterreinen, maakt recreatieondernemingen toekomstbestendiger, kan zorgen voor meer beleving en biodiversiteit en levert mogelijk kostenbesparingen op.

Door: Pieter Hagemeijer, projectleider monitoring | Eco Consult

EXPOSANTEN STUDIO

14 NOVEMBER 2023

15 NOVEMBER 2023

16 NOVEMBER 2023

In Nederland staan ruim 16 miljoen straat- en laanbomen en daar zijn wij trots op. Want bomen zijn de longen van de aarde, zorgen voor verkoeling, biodiversiteit en een aangename leefomgeving.

Tijdens deze kennissessie vertellen wij jou over de wettelijke zorgplicht en het uitvoeren van een boomveiligheidscontrole. Dit komt voort uit de aansprakelijkheidswetgeving (schuldaansprakelijkheid). Dit betekent dat als er schade ontstaat doordat er een tak uit een boom waait of vanwege een omvallende boom, de eigenaar aansprakelijk gesteld kan worden voor de vervolgschade. 

Al jarenlang houden wij als onafhankelijk adviesbureau ons bezig met onderzoek en advies op het gebied van boombeheer. Wij helpen je graag met het opzetten en uitvoeren van efficiënt boombeleid en -beheer en helpen jou graag bij alle andere boom gerelateerde vraagstukken. Zo zijn we, samen, verantwoordelijk voor een veilige omgeving met gezond groen, waar het fijn is recreëren!
Ook kan Tree-o-logic advies geven bij het meer vergroenen van jouw camping en of vakantiepark.

Door: Dhr. M. van Scherpenzeel
Boomtechnisch adviseur en Data/Gis Specialist
Tree-O-Logic

Ongemerkt is de afschrijving op interieur en inventaris een grote lekkage op het rendement van een verhuur object. Tijdens deze presentatie staat de vraag centraal op welke wijze jij, met de inzet van passende interieur en inventaris aanbod, invloed hebt op het rendement door een verschil te maken in een competitieve markt. Welke trends in interieur en beleving vergroten de waardering door gasten? Op welke manier beheers je de kosten? En op welke manier kan een belevingsgericht interieur het rendement van een vakantiewoning juist verhogen? Als specialist van Compleet in Stijl deelt Martin van Engelenburg graag zijn ervaringen, zodat niet alleen het interieur van een vakantiewoning mooi is, maar ook het rendement prachtig is.

Door: Martin van Engelenburg | Eigenaar Compleet in Stijl

Ben jij klaar om je recreatiebedrijf naar nieuwe hoogten te tillen? Als recreatieondernemer wil je meer boekingen binnenhalen en tegelijkertijd je marketingkosten verlagen. Als specialist in de leisure branche zijn we constant bezig met het testen en optimaliseren van websites en bijvoorbeeld e-mailtemplates van onze klanten. Veerle deelt baanbrekende tips & tricks die je kunt toepassen op jouw recreatiebedrijf. Leer hoe je jouw website kunt transformeren tot een winstgevende machine door de kracht van Conversion Rate Optimization (CRO) en User Experience (UX) te benutten.

Door: Veerle Vrenken, Digital Marketing Strateeg
Effecty

Personeelstekort? Servicelevel en omzet verhogen? Dit is mede oplosbaar door je televisie op de juiste manier in te zetten. Hoe pak je dit aan?

Namens Businesspoint* leggen Roel en Jelle je graag uit hoe je middels een IP-infrastructuur kosten kunt besparen door bijvoorbeeld minder inzet technische diensturen, maar dat je ook door de juiste content op je televisie aan te bieden je de druk bij de receptie kunt verlagen en je omzet en service level eenvoudig kunt verhogen.

Netflix, Videoland, Disney etc. aanbieden op je recreatiepark? Tijdens deze informatie sessie zullen we ook het positieve gebruik van smart apps in combinatie met IP-infrastructuur verder toelichten.

Door: Jelle Jaap van Hoff en Roel Bonants | Businesspoint

Als beheerder van een camping of vakantiepark streef je ongetwijfeld naar een zo aangenaam mogelijk verblijf voor je gasten.
Een druk verkeer van voertuigen, onveilige situaties en ongewenste bezoekers op het terrein dragen daar niet aan bij.
Logisch dus dat veel recreatiebedrijven de toegang van voertuigen op het terrein willen kunnen controleren.

Het installeren van een hek of slagboom is een goede oplossing (evt. in combinatie met kentekenherkenning).
Maar tegelijkertijd wil je als beheerder niet steeds druk zijn met de bediening hiervan en wil je je personeel inzetten voor diensten die bijdragen aan de gastervaring.
Bovendien moet het park goed toegankelijk zijn voor nood- en hulpdiensten en wil je gasten natuurlijk niet onnodig voor een gesloten poort laten wachten.

Wat als er een oplossing is die dit hele proces automatiseert? Én dat naadloos aansluit op jouw boekingssysteem? Welkom bij MOOV Leisure! MOOV Leisure is opgezet door samenwerking tussen ST&D, Nedap en recreatie ondernemers zelf om écht aan te kunnen sluiten bij de wensen van de recreatiemarkt.

Door: Tessa Lokker – van Leeuwen, back-office medewerker bij Vakantiepark De Klepperstee en Evelien O’Sullivan, Propositiemanager MOOV | In samenwerking met ST&D Apeldoorn

Voldoende en juiste medewerkers binnen alle facetten van diverse organisaties, voor de meeste van ons is het een flinke klus. Tijdens deze presentatie vertellen we je over de trends binnen het mbo onderwijs en hoe je deze als recreatieondernemer kunt omarmen en in kunt zetten bij het vinden en behouden van medewerkers.

Hoe leert generatie Z en hoe leert de generatie na hen die over een aantal jaar de arbeidsmarkt op komt? Wat hebben zij nodig om gastvrij te kunnen zijn naar jouw gasten? Hoe nemen zij het liefst informatie op? Wat vinden ze belangrijk? Om welke redenen haken ze af? Hoe krijg en houd je hen gemotiveerd? Welke mogelijkheden bieden de ontwikkelingen binnen het mbo onderwijs en hoe kun je deze inzetten binnen je HR beleid? Welk beeld hebben jongeren bij het werken in de recreatie branche? Hoe ervaren jongeren die in de branche werken? 

Met 16 jaar ervaring in het mbo onderwijs en 23 jaar ervaring in de recreatieve branche deelt Isabelle van Aarle graag haar ervaringen, nieuwste inzichten en concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Door: Isabelle van Aarle | Eigenaar Cosmo Opleidingen & Cosmo Entertainment

In Nederland staan ruim 16 miljoen straat- en laanbomen en daar zijn wij trots op. Want bomen zijn de longen van de aarde, zorgen voor verkoeling, biodiversiteit en een aangename leefomgeving.

Tijdens deze kennissessie vertellen wij jou over de wettelijke zorgplicht en het uitvoeren van een boomveiligheidscontrole. Dit komt voort uit de aansprakelijkheidswetgeving (schuldaansprakelijkheid). Dit betekent dat als er schade ontstaat doordat er een tak uit een boom waait of vanwege een omvallende boom, de eigenaar aansprakelijk gesteld kan worden voor de vervolgschade. 

Al jarenlang houden wij als onafhankelijk adviesbureau ons bezig met onderzoek en advies op het gebied van boombeheer. Wij helpen je graag met het opzetten en uitvoeren van efficiënt boombeleid en -beheer en helpen jou graag bij alle andere boom gerelateerde vraagstukken. Zo zijn we, samen, verantwoordelijk voor een veilige omgeving met gezond groen, waar het fijn is recreëren!
Ook kan Tree-o-logic advies geven bij het meer vergroenen van jouw camping en of vakantiepark.

Door: Dhr. M. van Scherpenzeel
Boomtechnisch adviseur en Data/Gis Specialist
Tree-O-Logic

Ben jij klaar om je recreatiebedrijf naar nieuwe hoogten te tillen? Als recreatieondernemer wil je meer boekingen binnenhalen en tegelijkertijd je marketingkosten verlagen. Als specialist in de leisure branche zijn we constant bezig met het testen en optimaliseren van websites en bijvoorbeeld e-mailtemplates van onze klanten. Veerle deelt baanbrekende tips & tricks die je kunt toepassen op jouw recreatiebedrijf. Leer hoe je jouw website kunt transformeren tot een winstgevende machine door de kracht van Conversion Rate Optimization (CRO) en User Experience (UX) te benutten.

Door: Veerle Vrenken, Digital Marketing Strateeg
Effecty

Ongemerkt is de afschrijving op interieur en inventaris een grote lekkage op het rendement van een verhuur object. Tijdens deze presentatie staat de vraag centraal op welke wijze jij, met de inzet van passende interieur en inventaris aanbod, invloed hebt op het rendement door een verschil te maken in een competitieve markt. Welke trends in interieur en beleving vergroten de waardering door gasten? Op welke manier beheers je de kosten? En op welke manier kan een belevingsgericht interieur het rendement van een vakantiewoning juist verhogen? Als specialist van Compleet in Stijl deelt Martin van Engelenburg graag zijn ervaringen, zodat niet alleen het interieur van een vakantiewoning mooi is, maar ook het rendement prachtig is.

Door: Martin van Engelenburg | Eigenaar Compleet in Stijl

In een wereld met steeds groter wordende uitdagingen op het gebied van water, biedt Xylem innovatieve oplossingen voor watertechnologie in de gehele watercyclus.
Binnen de recreatiebranche is Xylem actief om met haar expertise de recreatiesector te verduurzamen op het gebied van schoon- en afvalwater.

Tijdens deze kennissessie vertelt Roy Sluiter, Xylem over dé oplossing voor vervuilingsproblematiek in het afvalwaterriool waar de recreatiewereld tegenaan loopt. Hij neemt jullie mee aan de hand van een Best Practise Business Case van Center Parcs De Eemhof. De aanleiding, het onderzoek, de uitvoering en het resultaat – een jaar na het aanpakken van het probleem – worden hier gepresenteerd.

Je krijgt hierbij transparante antwoorden op vragen zoals: “Hoe heeft Xylem het afvalwater kunnen verduurzamen? Wat koste de renovatie? Welke kosten maakte Center Parcs vóór de renovatie? Wat is de grootste kostenbesparing geweest?”. En het allerbelangrijkste: “Wat kan jij doen om energie te besparen en hoe voorkom je steeds maar terugkomende verstoppingen in de riolering?”

Door: Roy Sluiter | Accountmanager Xylem

Personeelstekort? Servicelevel en omzet verhogen? Dit is mede oplosbaar door je televisie op de juiste manier in te zetten. Hoe pak je dit aan?

Namens Businesspoint* leggen Roel en Jelle je graag uit hoe je middels een IP-infrastructuur kosten kunt besparen door bijvoorbeeld minder inzet technische diensturen, maar dat je ook door de juiste content op je televisie aan te bieden je de druk bij de receptie kunt verlagen en je omzet en service level eenvoudig kunt verhogen.

Netflix, Videoland, Disney etc. aanbieden op je recreatiepark? Tijdens deze informatie sessie zullen we ook het positieve gebruik van smart apps in combinatie met IP-infrastructuur verder toelichten.

Door: Jelle Jaap van Hoff en Roel Bonants | Businesspoint

Duurzaamheid zit in het DNA van recreatie. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Dat is een mooie basis, immers wordt vanuit recreanten, leveranciers en overheden steeds meer gevraagd naar jullie businessmodel en hoe duurzaamheid daarin is opgenomen.

Zij zullen steeds beroep doen op jullie inzet op dat vlak. Om duurzaamheid uit te stralen is, naast de feitelijke aanpak, het mogelijk om aan te sluiten bij keurmerken en groene labels. Ook zij stellen voorwaarden om deel te kunnen nemen en greenwashing te voorkomen.

Vanuit allerlei hoeken wordt er dus een beroep op duurzaamheid gedaan en dat biedt mogelijkheden. Ik, Ton Kock, neem jullie mee, veelal vanuit een fiscaal- en liquiditeitsoogpunt, waar voor jullie de mogelijkheden liggen en hoe jullie er mee aan de slag kunnen gaan. Hoe valkuilen te voorkomen, hoe voor te sorteren op de toekomst. In plaats van jullie met vragen op pad te sturen, geef ik antwoorden en richtingen.
Mocht er nog tijd over zijn dan is er ruimte voor vragen, bijvoorbeeld over het belastingplan of over onze visie over duurzaam ondernemen.

Door: Ton Kock | Senior Fiscaal adviseur Countus 

Je bedrijf runnen met oog en hart voor duurzaamheid is niet meer weg te denken. Waarom zou je dit doen en hoe pak je dit aan?
Op deze vragen gaat Erik van Dijk van Stichting KMVK in. Erik is in Nederland verantwoordelijk voor het Green Key label. Een label voor duurzame accommodaties in onze branche zoals campings, bungalowparken, hotels en restaurants. Nederland telt ruim 740 ondernemingen die met Green Key gecertificeerd zijn. Daarnaast heeft KMVK ook het label Duurzaam Gastvrij, gebaseerd op Green Key, voor o.a. sportaccommodaties, zwembaden en welnesscentra.

Erik gaat in op het belang van gecontroleerd duurzaam ondernemen. Greenwashing loert om de hoek. Maar een keurmerk is niet alleen een bewijs voor, het is ook een instrument hóe duurzaam te ondernemen. Wat jij allemaal in jouw bedrijfsvoering kunt doen. In interview vorm met een keurmeester én een ondernemer die Green Key heeft geïmplementeerd, hopen we jou van de nodige informatie én ervaringen te overtuigen van nut en noodzaak tot duurzaam ondernemen!

Door: Erik van Dijk | Green Key

Hoe automatisering kan helpen in tijden van arbeidskrapte:

Bespaar uren per dag bij je medewerkers en maak het je gasten makkelijk!

Door: Richard Otten | Recreatheek

Het aanbieden van laadservices kan een nieuwe bron van inkomsten zijn voor jouw bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld een vergoeding vragen voor het gebruik van de laadvoorziening, hetzij per oplaadbeurt of als onderdeel van een pakket voor verblijf en opladen. Buiten de kans om extra gasten met jouw laadvoorziening te verwelkomen dus!

Door: Tsjeard Mast | Managing Director

Met meer dan 70 jaar ervaring is ADAC Camping / PiNCAMP de marktleider in Duitsland met een bereik van meer dan 11 miljoen Duitse en Zwitserse kampeerders. ADAC Camping / PiNCAMP biedt producten en services die de Duitse kampeerder nodig heeft: voor, tijdens en na de vakantie.
Tegenwoordig zijn duurzaamheid, toegankelijkheid en digitalisering, zoals boekbaarheid op het platform www.pincamp.de, de trendsettende ontwikkelingen.

Cornel Straver, Media Directeur van ADAC Camping / PiNCAMP, vertelt over zijn ervaringen en mogelijkheden om de Duitse gast effectief te kunnen bereiken.

Door: Cornel Straver, ADAC

In de (verblijfs)recreatie wordt er veel aandacht gegeven aan het aantrekken, behouden en laten terug keren van gasten. Aantrekkelijke voorwaarden, splinternieuwe accommodaties, prachtige teksten en afbeeldingen op de website, ect. ect.

Als je dan kijkt naar wat organisaties/ondernemers doen om personeel aan te trekken, te behouden en terug te laten keren ligt er nogal een verschil.

  • Voor gasten: “Kom volledig tot rust in onze prachtige accommodaties en geniet van ultieme gastvrijheid!”
  • Voor nieuw personeel: “We zoeken een enthousiasteling die van aanpakken weet en open staat voor weekenden en avonden.

Dat tweede klinkt niet echt aantrekkelijk en gezien de huidige arbeidsmarktkrapte hebben toekomstige werknemers veel meer keuze over waar ze willen en kunnen werken. Het is dus goed om als organisatie/ondernemer na te denken over waarom het nou zo leuk is om bij jullie organisatie te komen werken.
Wat heb je te bieden en wat maakt dat zij volgend seizoen heel graag weer willen terugkeren?

Tijdens de presentatie word je meegenomen in de verschillende aspecten van arbeidsmarktbranding voor jouw organisatie en geven we tips en trucs om ervoor te zorgen dat je net zoveel aandacht besteed aan je interne gast als aan je externe gast. Het blijven tenslotte mensen!

Door: Leon Starrenburg | Adviseur Recreatie Trainingen

Welke keuzes zijn er bij het verduurzamen van een vakantiepark? De volgende steekwoorden zullen besproken worden: centrale of decentrale opwekking, opslag van energie, gasloos, warmte koude opslag versus warmtepomp, alternatieve energiebronnen, zonnepanelen, voor- en nadelen van de keuzes, park als energieleverancier, zijn huidige eisen aan vakantiewoningen goed genoeg en het aansturen van de woning.

Door: SPIE Nederland | Jeroen Mars, Consultant duurzaamheid, comfort en industriële veiligheid

BEKIJK DE KENNISSESSIES TERUG!

Ben jij benieuwd hoe de Recreatie Studio er vorig jaar uitzag? Aarzel dan niet en klik op de buttons hieronder. Je kunt de kennissessies per dag bekijken. Zo krijg je alvast een levendige indruk van de beurs. Ontdek de waardevolle inzichten en ervaringen die gedeeld werden en laat je inspireren voor de komende Recreatie Vakbeurs. 

Binnenkort volgen hier de opnames van Recreatie Vakbeurs 2023.

 

Recreatie Studio dag 1

Klik op onderstaande button om alle kennissessies van dag 1 te bekijken. Ook kun je hier de opnames terugkijken.

Recreatie Studio dag 2

Klik op onderstaande button om alle kennissessies van dag 2 te bekijken. Ook kun je hier de opnames terugkijken.

Recreatie Studio dag 3

Klik op onderstaande button om alle kennissessies van dag 3 te bekijken. Ook kun je hier de opnames terugkijken.

Zet je regio op de kaart

Klik op onderstaande button om de workshop van NRIT Media 'Zet je regio op de kaart' terug te kijken.
Scroll naar top