Kastanjehout als bouwmateriaal; studenten leren biobased materialen gebruiken

Beschrijving

Kastanjehout als bouwmateriaal; studenten leren biobased materialen gebruiken

“Zo krijgen zij steeds meer kennis over biobased materialen en worden zij ambassadeurs voor Biobased Bouwen. Ze gaan straks met nieuwe kennis het werkveld in. Daarmee kunnen zij vooroordelen wegnemen die bij de traditionele bedrijven nog over biobased materialen bestaan. “Veel bedrijven werken nog met traditionele materialen en missen kennis over biobased materialen. De wet- en regelgeving helpt ook niet mee om andere materialen te kiezen. Door de manier waarop sommige berekeningen gemaakt worden, scoren biobased materialen soms hetzelfde als beton.”

Vorig jaar hebben de studenten tijdens de minor een buurtschuur ontworpen. In de eerste twee weken van dit jaar heeft een nieuwe groep studenten deze buurtschuur (in kleinere variant) gemaakt van snel hernieuwbare materialen. Door erin te zagen, te boren, te schroeven, eraan te voelen, er op te staan etc. leren de studenten de materialen waar ze later in de minor mee gaan ontwerpen beter kennen. De studenten hadden zelf nog nauwelijks gebouwd. “Je onthoudt de materialen die je in handen hebt gehad veel beter dan de materialen waarover je alleen gelezen hebt,” legt student Daphne uit.

In totaal zijn er ongeveer 25 soorten materiaal in het gebouw verwerkt. Zoveel mogelijk onbehandeld en van dichtbij. Het onbehandelde kastanjehout van Van Vliet Duurzaamhout is gebruikt voor de rails, alle glaslatten, de goten, de nok van het dak en de aftimmering van de dakrand. Op een deel van het dak zijn cassettes van kurk geplaatst met sedum. Omdat het dak een helling heeft zijn die cassettes vastgezet met klemmen, ook die zijn van kastanjehout.

Scroll naar top