JOEF wint prijs “”Rolstoeltoegankelijke Glijbaan “

Beschrijving

JOEF wint prijs “”Rolstoeltoegankelijke Glijbaan “

Zwemmen is voor veel kinderen de aller leukste activiteit die ze kunnen bedenken. Maar voor kinderen met een handicap is dat vaak niet weggelegd. Omdat ze niet op eigen kracht de trap op kunnen of omdat de trap pijn doet aan hun voeten.

Het is belangrijk om alle speelplekken, ook zwembaden, toegankelijk te maken voor kinderen met een beperking. Zodat zij samen kunnen spelen met kinderen zonder beperking en het gevoel hebben erbij te horen. Ook de kinderen van onze Kinderraad geven aan dat er grote behoefte is aan een oplossing voor het glijbaanprobleem in zwembaden. De Kinderraad bestaat uit kinderen met een handicap waarmee wij regelmatig in gesprek gaan over de problemen waar zij tegenaan lopen en mogelijke oplossingen die hen zouden helpen. Echt mee kunnen spelen in het zwembad, is voor hen heel belangrijk.

Daarom hebben we vorig jaar een wedstrijd uitgeschreven voor ontwerpers. De opdracht: ontwerp een zwembadglijbaan die kinderen met en zonder handicap bij elkaar brengt. We zochten naar een goed idee voor een zwembadglijbaan die niet alleen praktisch is, maar ook toegevoegde waarde heeft voor de overige zwembadbezoekers. Ook moest het ontwerp betaalbaar zijn voor de zwembaden om aan te schaffen. We zijn overdonderd door de vele inzendingen. Ongelooflijk om te zien hoeveel mooie en innovatieve ideeën er zijn ingezonden.

Eén idee stak er volgens de jury bovenuit. Het ontwerp van designstudio Joef. Zij ontwierpen een waterlift die aan een bestaande glijbaan gekoppeld kan worden. Kinderen hoeven hierdoor niet met een trap omhoog maar kunnen deze ludieke lift vanuit het water via een buikschuif-klimhelling in “tijgeren” om omhoog te komen. Deze glijbaan is geschikt voor kinderen die normaal gesproken in een rolstoel zitten of hun benen niet volledig kunnen gebruiken. Ook is de waterlift geschikt voor kinderen zonder beperking.

Scroll naar top